🇨🇦JOY 🇨🇦

🇨🇦JOY 🇨🇦

@joycomes.bsky.social

🇨🇦 Proud to be Canadian🇨🇦 Vancouver, BritishColumbia, Liberal ENJOY nature and birds, love dogs, especially my mini schnauzer Eddie

28.2K followers3.8K following16.5K posts

Japanese Waxwing Breed Russia, NE China Migrate Japan, North Korea, South Korea, E China. Diet primarily berries and fleshy fruits Eats insects during breeding season Female incubates 14days, parents feed 18 days in the nest, and 10 more after juveniles migrate with the parents and a large flock

White-crested Puffbird 18cm secretive quiet bird: live moist lowland forests of S America. Diet flying arthropods, small vertebrates Pairs Dig a tunnel and create a burrow then build a nest both share incubation for 15 days and both feed the chicks for 20 days in the nest, and 1 month after fledging

Painted Buntings 12cm breed across North America migrate to tropical regions for the winter. Diet spring insects, winter seeds, berries Female builds the nest, and incubates 12 days, the male brings her food and assists with feeding the chicks for 14 days. Only female feeds them after fledging

Hyacinth Macaw 100cm Largest Parrot Central and E South America Diet Palm nuts, variety of nuts fruits seeds Pairs mate for life and are always seen together Nest in a tree cavity female incubates 30days, male feeds her, they feed chicks 4 months inside the nest, and up to a year after fledging

Australian Golden Whistler 17cm southern Australia, Tasmania, and parts of Indonesia Celebrated as one of Australia’s loudest and most melodious songbirds. practice biparental care, meaning both the male and female share equally in building the nest, incubating the eggs, and feeding the young.

Back-capped donacobius 23cm Diet exclusively invertebrate Across tropical South America They mate for life and perform perfectly timed duets. Cooperative breeding. Older offspring from previous broods remain with the parents to help defend the territory, guard the nest, and feed new chicks.

Black Bulbul 23-25cm M/F are identical songbird found in parts of Asia Diet frugivorous wide variety of berries + small fruits insects during breeding season Parents share equal duties, incubation 14 days, feeding chicks 12 days, plus 3 weeks after fledging they join social flocks with parents

Carunculated Caracara 50-56cm (falcon) Diet Invertebrates,Vertebrates Unlike fast-flying falcons they are ground feeders High Andes of Ecuador and southwestern Colombia. Both parents share duties, nest building incubation, and feeding chicks 4 months in the nest, and 4 months after they fledge.

The Townsend's Warbler 12cm Breed Pacific Northwest Alaska, British Columbia Migrate from the north to S British Columbia Mexico and Central America. Diet insect-and-arthropod, seeds and berries Female incubates 14days, both feed chicks 11 days, plus a week after they fledge and then depart

Chestnut-bellied Euphonia 11 cm Atlantic Forest of Argentina, Brazil, and Paraguay primarily frugivorous (fruit) diet and insects during the breeding season Female incubates 16 days, parents feed nestlings 21 days plus 3 weeks after fledging They join multi-species groups which forage on fruits

Superb fairy-wrens 14cm SE Australia, South Australia. Insectivorous, seeds, flowers, small succulent fruits Male molt into a dull, female-like "eclipse" plumage at the end of the breeding season, causing them to lose their bright blue and black coloration for the winter months shown here M/F

Grey-chinned Minivet 18cm male orange +grey, Female yellow +grey found across the Himalayas S China, Southeast Asia Diet Insectivorous, feeding mainly on invertebrates. Pairs share duties raising their brood subadult (younger) birds assisting the parents in feeding and raising the chicks.

Grey catbirds 22cm Breed southern Canada, US Migrate eastern Mexico, Central America and the Caribbean. Can mimic 100 different sounds, birds, cats, frogs, mechanical sounds Diet Spring omnivores winter soft fruits and berries Female incubates 12 days, both feed chicks 14 days plus 12 after

The small Niltava 12 cm found in pairs Indian subcontinent and Southeast Asia. Diet Mostly small insects invertebrates Small fruits and berries Female builds the nest, both parents incubate 12 days, feed nestlings for 18 days, then 3 weeks after they fledge. Message M/F shows differences

Northern cardinals travel and forage in pairs. live year round across North America Instead of migrating, they adapt to cold weather by fluffing their feathers to trap warm air. They are heavily supported by winter bird feeders. This is the female. Male is red as seen in the message below

Blue-winged leafbird 17cm primarily lives in Southeast Asia Diet Arthropods & Insects fruits, berries and nectar Female builds the nest, incubates for 14 days the male feed her, they feed nestlings 16 days, plus 2 weeks after they fledge and they stay together as a family unit foraging together

Pilated Woodpecker Found year round in mature deciduous, coniferous, and mixed forests across most of Canada, the eastern US , and parts of the Pacific Northwest. Amazing close up of how it uses its beak to to break the outer bark, then uses its tongue and to eat the insect larvae

Rosy Startling 19-21 cm Breeding Eastern Europe and Central Asia Migrates to tropical Asia Diet spring insects, invertebrates winter diet fruit, nectar, cereal grains Pairs build a nest together, share incubation duties 15 days and feeding the nestlings 3 weeks, plus 2 weeks after they fledge

Flame-colored tanager 18cm highland and mountain forests of Mexico, Central America, and N Panama Diet: Insects & Arthropods , Fruit & Berries Female builds the nest, then incubates 14days her mate feeds her Parents feed the nestlings 15 days and after they fledge 3 more weeks of feeding and care

Beautiful Common Green Magpie S and SE Asia Male and Females are identical Lifespan is 12+ years in the wild, and 20+in captivity They are from the Corvidae family: noisy, highly intelligent Their offspring stay with their parents in tight knit family units travel and forage together.

The Common Green-Magpie 34-39cm (Corvidae) lives across South and Southeast Asia Diet insects, invertebrates and vertebrates Mate for LIFE Share building their nest Female incubates 20days male feeds her Parents feed chicks 30days and 2 months after fledging they then stay together as a family

Common Tody Flycatcher 9.5 cm Central and South America Diet Insects, fruits and seeds Pairs build an intricate elongated hanging pouch which takes up to an astonishing 37 days to finish Female incubates 16 days, male feeds her they feed nestlings 18 days in the nest and 6+weeks after they fledge

Chestnut-crested cotingas 18-23cm Andes mountains in South America Shy quiet always travel and forage in pairs Diet mainly fruit, wild berries Flying insects Pairs build their nest together and share incubation of ONE single egg 20 days, feed this nestling 4 weeks Plus 4 weeks after fledging 

Geen broadbill 17cm Southeast Asia Diet: frugivore Figs, soft small fruits and berries.Occasionally small insects Female weaves a teardrop-shaped, pendulous bag suspended from a thin tree branch Female incubates 18 days Both parents feeding the hatchlings 23 days plus 3 weeks after fledging

Summer Tanagers Breed S and E USA Migrate south Mexico, C and S America Diet insects and flying insects Female builds the nest, she incubates 12 days, male feeds her. They feed chicks 12 days plus 3 more weeks after fledging Fledglings mature quickly and migrate entirely on their own

Ultramarine flycatchers 11cm Breed in high-altitude Himalayas Migrate to C S southern India Diet Insectivorous diet, flies, beetles, small arthropods. Pairs share building their nest, incubation 13 days, feeding chicks 15 days plus 3 weeks after fledging The juveniles migrate south on their own

Red-legged honeycreeper 12cm S Mexico through C America Probes flowers to feed on liquid nectar, eat ripe fruits, pulp, and berries small arthropods and insects from leaves and mid-air. Female incubates 19 days, both parents feed chicks 14 days and 3 weeks after fledging travel in large flocks

Henna-capped foliage-gleaner 20cm S central Brazil E Paraguay. Diet arthropods, which it gleans from the forest floor and leaf litter. Pairs excavate a tunnel in a dirt bank, at the end they build a nest. Parents share incubation 19 days and feeding their nestlings for 2 weeks, plus 3 weeks

Black Collared Starling S China SE Asia Highly devoted parents that share every stage building a nest Incubation 14 days Feed nestlings 23 days and 2 weeks after they fledge They remain together as a tight family unit They raise multiple sets of chicks per season

Black-collared Starling 26-30cm S China Southeast Asia. Highly adaptable birds that thrive in both wild ecosystems and heavily modified by humans. Diet Invertebrates other insects, seeds and plants Highly social, vocal birds that frequently interact with one another, travelling in small groups.

Bananaquit 12 cm S Mexico, N Argentina, Caribbean islands, Cuba Diet Primarily Nectar, soft fruits, occasional tiny insects Nest done shaped on the ground female incubates 14 days, both parents feed the nestlings for 19 days, and 3 weeks after they fledge Flock Feeding on a Heliconia plant

Black-faced waxbill 12cm southern and parts of East-Central Africa Diet grass seeds, nectar, fruit tiny insects Parents SHARE building a nest, then incubation 12 days, feeding nestlings 23 days, and 14 more days after they fledge They remain a tight family who then join larger flocks 30-50 birds

Chestnut-backed Antshrike 16cm across tropical South America Diet insectivores ground feeder Both male and female work as a team building their nest on the ground Share incubation, the male during the day and the female at night 14 days Both feed chicks 13 days +4 more weeks after fledgling 

Pink headed warbler 23cm Southwestern Guatemala, Chiapas Mexico Diet insectivores, fruit Female builds a dome shaped with a side entrance She incubates 16 days Both parents feed the chicks 12 days in the nest plus 3 weeks after fledging Then they are independent and they will be on their own